Ada orang suka minum air bening kefir begitu sahaja selepas di tapis, namun anda boleh perisakannya dengan jus kegemaran anda atau potongan buah-buhan kesukaan anda (namun tidak digalakkan meletak kurma, kismis atau anggur jika mampu). Kalau mahu lebih berkarbonat biarkan di atas meja dapur untuk 8 jam. Kemudian masukkan peti ais dan minum ketika sejuk.
Senarai buah-buahan yang biasa di tambah kepada fermentasi kedua:
Senarai buah-buahan yang biasa di tambah kepada fermentasi kedua:
- Nenas
- Epal
- Buah pir
- Buah Naga
- Kismis (tanpa sulfur)
- Bunga Roselle
- Strawberi
- Rasberi
- Kurma
- Buah Tin kering
Jika anda masukkan ke dalam botol, jangan lupa untuk sendawakan botol anda (burping) dengan membuka petutup setiap 2 jam. Jika anda berkerja atau mahu tidur boleh pasangkan belon di atas penutup botol. Ini supaya botol tidak pecah dan meletup.
KESELAMATAN PENGGUNAAN BALANG/BOTOL KACA ADALAH PENTING. JANGAN LUPA UNTUK SENDAWAKAN BALANG/BOTOL KACA ANDA SENANTIASA
Rupa Air Kefir Fermentasi Kedua yang sudah matang
Rupa Air Kefir Fermentasi Kedua yang sudah matang
Minum kefir anda dalam masa 24-48 jam kerana jika di simpan dalam peti ais masih berlaku sedikit pemeraman namun agak perlahan
Roselle dan Hirisan Strawberri
Anda boleh merebus kelopak roselle dengan sedikit gula merah organik dan seduhkan
Kemudian tambah dalam nisbah 30% jus roselle dan 70% air fermentasi kefir
Biarkan di suhu bilik selama 8 ke 12 jam sebelum di sejukkan
JANGAN LUPA UNTUK SENDAWAKAN BOTOL
Air Kefir dan Rasberi
Air Kefir dan Jus Nenas
Air Kefir dengan hirisan Apple. Sebelahnya bersama- sama jug buah naga
0 comments:
Post a Comment